marți, 31 decembrie 2013

2013 a fost rau? Sa vedeti ce urmeaza!

2013 n-a fost un an prea grozav, nu? Nici pentru societate in general, nici pentru politica. Lucrurile aproape ca nu s-au miscat sau, mai rau, s-au miscat in directia gresita.
Nimic, absolut nimic din ce se intampla in ultimii 24 de ani - hotie, deturnarea banilor publici, proasta guvernare, politizare, nu s-a schimbat fundamental. Nici economia - care ne intereseaza pe toti, n-a miscat prea mult, desi tot e bine ca avem ceva crestere. Si scandalurile inutile, alea proprii unei societati care n-a invatat democratia cum trebuie, au fost tot acolo.

Dar ne vom uita in urma si vom spune ca, prin comparatie, 2013 a fost un an grozav. Pentru ca perspectivele lui 2014 nu sunt deloc roz. Va fi un an in care se va duce o lupta murdara, mult mai murdara decat cea din majoritatea anilor postdecembristi. Mizele sunt uriase.

Asta pentru ca vin cele mai importante alegeri din ultimii 5 ani. Alegerile prezidentiale. Pentru unii dintre politicieni, sunt absolut vitale. Nu mai e vorba de unii care isi joaca accesul la bogatie pentru urmatorii ani, in conditiile in care sunt si asa foarte bogati si influenti. Nu mai e vorba de lacomie. E vorba de supravietuire si libertate. Pentru ca asta e adevarul - o buna parte a politicienilor importanti din Romania isi joaca libertatea.

De ce? Pentru ca viitorul presedinte al Romaniei va numi procurorii-sefi, va fi seful de facto al serviciilor secrete, va numi oameni la Curtea Constitutionala, ICCJ si asa mai departe.

Un presedinte care va lasa procurorii sa-si faca treaba poate fi periculos, foarte periculos. Multi vor face orice sa impiedice lucrul acesta si sa-si salveze pielea.

La fel de periculos - sau poate si mai periculos - va fi un presedinte care va avea procurorii pe mana si dorinta de a-si folosi forta asupra serviciilor secrete in scopuri politice.

Multi politicieni - de la Putere si din Opozitie deopotriva - mor pur si simplu de frica gandindu-se la ce se poate intampla la prezidentiale. Mai toti ar face orice - si cand zic orice, chiar ma gandesc la orice - pentru a avea presedintele pe care si-l doresc, care sa le serveasca interesele, dar mai ales sa-i scape de puscarie.

Asa ca in 2014 vom avea - daca vi se parea cumva ca nu se poate mai mult - si mai multe atacuri murdare, dezvaluiri, sabotaje institutionale si asa mai departe. Cu doua campanii electorale intr-un an, nici nu cred ca ne-am putea astepta la altceva. Vom tine minte 2013 ca pe un an bun.

Sursa: www.ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu