duminică, 15 decembrie 2013

Mii de oameni au cerut in strada demisia lui Ponta

Aproximativ 2.000 de persoane au protestat, duminica seara, in Bucuresti fata de deciziile din ultima vreme din Parlamentul Romaniei. Superimunitatea si Legea amnistiei au fost doar doua dintre motivele pentru care oamenii s-au adunat in Piata Universitatii.
Dupa cateva minute de la inceperea protestului, oamenii au plecat din Piata Universitatii catre Palatul Victoria, blocand intreaga circulatie pe Calea Victoriei.

Ajunsi in fata Guvernului, manifestantii au fost intampinati de sute de jandarmi, care au folosit si gaze lacrimogene pentru a potoli multimea.

Oamenii au venit cu pancarte pe care au scris scris diverse mesaje catre politicieni. "Parlamentari ratati, va simtiti calomniati?", scria pe un banner purtat de protestatari, arata Digi 24.

"Uniti o sa va luam toata Romania!" sau "Parlament penal fugi de tribunal", mai scria pe alte pancarte.

Pana la final, patru protestatari au fost retinuti de jandarmi si dusi la o sectie de politie din Capitala.

Ziare.com v-a transmis minut cu minut evenimentele din Piata Universitatii

21:17 - Georgian Enache, purtator de cuvant la Jandarmeria Bucuresti, a anuntat ca patru protestatari au fost retinuti duminica seara.

21:15 - Circulatia rutiera a fost reluata in Piata Victoriei.

21:12 - Intrebat despre protestatarii batuti de jandarmi, Georgian Enache, purtator de cuvant la Jandarmeria Bucuresti a spus ca "daca a fost vreun exces, se vor lua masuri de corectare a acelui lucru".

21:03 - Protestatarii au plecat din Piata Universitatii, la aceasta ora mai sunt doar 50-60 de oameni, anunta Realitatea TV.

21:00 - "Toti cei care au protestat in fata Guvernului au devenit violenti la un moment dat si jandarmii nu au facut altceva decat sa isi faca datoria", a declarat Mircea Olaru, seful Jandarmeriei Romane, la B1 TV.

20:53 - "Am vrut sa mergem la Sectia 2 sa fim solidari cu colegii nostri si nu am fost lasati. Voiam sa vedem cum se simt", a declarat un protestatar.

20:52 - Melodia "Tu Ardeal" se aude din noi si oamenii striga "Tu Ardeal, tu Ardeal, iti suntem osteni/Templu sfant, templu sfant, muntii Apuseni".

20:48 - Pe fundal se aude melodia "Tu Ardeal". Dupa terminarea piesei, oamenii au inceput sa strige "Ponta, nu uita Romania nu-i a ta".

20: 45 - Unui dintre proetestatari a fost transportat la Spitalul Floreasca. Acesta are o rana in zona capului, informeaza Realitatea TV.

20:41 - Organizatorii protestului au anuntat pe retelele de socializare ca in Piata Victoriei mai sunt doar cateva sute de oameni.

20:36 - Jandarmii sunt huiduiti de protestatari.

20:34 - Inca un protestatar a fost luat pe sus de jandarmi si dus catre duba Jandarmeriei, care se afla in fata Guvernului.

20:31 - Si Digi 24 a anuntat ca mai multi protestatari au fost dusi la Sectia 2 Politie.

20:30 - Un protestatar a anuntat ca doi dintre manifestanti au fost retinuti si dusi la Sectia 2 de Politie. Cativa oameni au pornit catre sectia respectiva, insa jandarmii nu ii lasa sa traverseze strada.

20:25 - "Ponta, de Craciun, esti porcul cel mai bun", mai striga oamenii din Piata Victoriei.

20:23 - Dupa lipsa de reactie a ministrului Internelor, Radu Stoe, Mihai Razvan Ungureanu spune ca acesta trebuie sa isi dea demisia. "Domnului Stroe ar fi trebuit sa ii cerem demult demisia. Sunt multe persoane care ar trebui sa isi dea demisia: incepand cu Ponta, care e complet dezorientat. Nu mai intelege ce se intampla in Romania. Acest Guvern al rusinii ar fi trebuit sa isi dea demisia. As fi vrut sa il vad pe Ponta ca vine acum la Guvern", a declarat Mihai Razvan Ungureanu, presedinte Forta Civiva, la B1 TV.

20:19 - "Printre oamenii din piata sunt persoane care au aruncat cu obiecte contondente catre jandarmi si au incercat sa degenereze aceasta adunare. Colegii mei au folosit gaze lacrimogene pentru a stopa intentia unor persoane de a forta cordonul de jandarmi si de a bloca circulatia integrala in Piata Victoriei.

Am inteles de la colegii mei ca printre protestatari sunt persoane cunoscute ca facand parte din anumite galerii. Faceau parte din peluza Sud a echipei Steaua", a declarat Georgian Enache, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, la Digi 24.

20:15 - "Nimic nu este intamplator. Toate institutiile statului sunt penetrate de interese oculte", a declarat un protestatar pentru Nasul TV.

20:14 - Digi 24 a anuntat ca exista un grup de oameni care vin de luni de zile la proteste si ca acestia sigur nu vor pleca in urmatoarele ore din Piata Victoriei. Televiziunea precizeaza ca la aceasta ora mai sunt in jur de 1.000 de oameni in zona.

20:11 - Mai multi jandarmi ii filmeaza pe protestatari.

20:09 - "Adu elicopterul, sa plece premierul", au mai strigat oamenii.

20:07 - Un jandarm cere oamenilor sa nu foloseasca violenta.

20:02 - Jurnalistii B1 TV acuza ca au fost agresati de jandarmi si ca nu i-au lasat sa paraseasca zona desi acolo erau gaze lacrimogene si nu puteau respira. Jandarmii ii rugau pe acestia sa paraseasca zona printr-o anumita directie. Reporterul B1 TV sustine ca l-a sunat pe purtatorul de cuvant al Jandarmeriei si s-a plans de ceea ce s-a intamplat. "Mi-a spus 'Du-te la politie' si mi-a inchis telefonul", a spus tanara.

20:01 - B1 anunta ca protestatarul care a rupt cordonul de jandarmi a fost batut de acestia inainte sa fie urcat in duba.

20:00 - "Vine 22 si scapam de voi", striga oamenii amintind de revolutia din 1989. "Plagiatorul minte poporul" sau "Ponta, nu uita noi iti tragem linia", mai striga ei.

19:57 - "Jandarmul: Va rugam nu mai impingeti. Protestatari: Va rugam sa ne lasati sa ocupam Guvernul pentru 5 minute", discutie transmisa pe Twitter.

19:56 - "Hotii la puscarie fara amnistie" si "Timisoara, Timisoara" au inceput sa strige cateva persoane.

19:53 - "Demisia! Demisia! Demisia" si "Rusine, rusine, rusine sa va fie", striga oamenii. Mai mult, pentru a-i incerca sa ii atraga de partea lor, oamenii spun ca vor "uniforme pentru jandarmi" si "alocatii pentru copiii lor".

19:52 - Protestatarii au aruncat cu fumigene, anunta B1 TV.

19:51 - "Pe cine aparati? Pe cine protejati", mai striga oamenii.

19:50 -"Parlament penal + Guvern corupt = Stat Vandut", scrie pe un banner.

19:46 - "Sunteti niste lasi!", striga oamenii.

19:45 - O torta a fost aprinsa in mijlocul protestatarilor, iar unul dintre jandarmi a aruncat-o in apropierea unei masini. Apoi, torta a fost aruncata in apropierea unei echipe de jurnalisti de la Nasul TV.
19:25 - "Daca mai vin cateva mii, avem o sansa in seara asta sa ocupam Guvernul! HAIDETI!", a spus o femeie, transmit organizatorii pe Storify.com.

19:23 - Aproximativ 400 de jandarmi s-au mobilizat in Piata Victoriei. In schimb, numarul protestatarilor a scazut. In jur de 1.000 de oameni sunt in piata. Acestia continua protestul in liniste.

19:19 - Cei prezenti in Piata Victoriei transmit pe retetele de socializare ca asteapta soferii sa mearga in zona pentru a bloca traficul.

19:17 - Oamenii nu au incercat deocamdata sa intre in sediul Guvernului. Jandarmii au pregatite tuburile cu gaze lacrimogene, semn ca sunt pregatiti sa intervina in forta, daca primesc ordin.

19:14 - Jandarmii au creat un cordon de protectie in jurul Guvernului. Acestia au misiunea de a-I opri pe protestari sa nu intre in Palatul Victoriei.
19:13 - Protestatarii au ajuns in Piata Victoriei.

19:12 - Pe Calea Victoriei au avut loc incidente intre oameni si jandarmi. Unii protestatari au cazut pe masinile din trafic si au fost raniti.

19:10 - Protestarii transmit pe retelele de socializare ca soferii blocati in masini le zambesc si ca oamenii din autobuze spun ca ii sustin.

19:02 - Protestarii au ajuns la un kilometru de Piata Victoriei.

19:00 - "Pentru prima data ma bucur ca sunt blocat in trafic", le-ar fi spus protestatarilor unul dintre soferii blocati in trafic, anunta organizatorii protestului pe site-ul Storify.com.

18:56 - Doi batrani, care se tineau de mana, strigau: "Inca o revolutie".

18:52 - Soferii din masinile prinse in trafic pe Calea Victoriei si-au pierdut rabdarea si claxoneaza incontinuu.
18:50 - Antena 3 anunta ca protestatarii au atacat echipa sa de jurnalisti. Televiziunea sustine ca oamenii au sarit asupra masinii lor cu pumnii si picioarele. Protestatarii ar fi avut fetele acoperite cu fulare si esarfe. Antena 3 a anuntat ca va depune si o plangere la politie impotriva atacatorilor.

18:47 - Oamenii care vor sa ajunga la Sala Palatului trebuie sa stie ca nu au nicio sansa, cel putin nu cu masina. Zona este blocata in intregime.

18:46 - Jandarmii alearga spre Piata Victoriei, astfel incat sa formeze un nou cordon. Politistii incearca sa opreasca traficul. Protestatarii inainteaza printre masinile si autobuzele prinse in mijlocul lor.

18:44 - In fata Ministerului Internelor pe Calea Victoriei sunt blocate mai multe masini. Protestatarii lipesc afise pe parbrizele masinilor.

18:43 - Cele doua barajele formate din jandarmi pe Calea Victoriei au fost sparte de protestatari. Oamenii se indreapta catre Piata Victoriei si au de gand sa blocheze circulatia si aici.

18:42 - "Jandarmii in armura ne blocheaza inaintarea pe calea Victoriei, striga in portavoce ca protestul e ilegal. Strigam inapoi ca Ponta e ilegal. Din alte parti ale orasului se regrupeaza masini ale jandarmeriei si urmeaza sa apara. Mobilizarea si desfasurarea de forte pentru acoperirea incompetentei parlamentarilor si guvernantilor e uimitoare. Iesiti din case, oameni buni, indignati-va! E tara noastra!", scrie pe pagina de Facebook Uniti Salvam

18:39 - Digi 24 anunta ca numarul protestatarilor a depasit 2.000 de persoane.

18:36 - Jandarmii someaza oamenii sa elibereze carosabilul.

18:34 - "Pana va treziti, noi luptam pentru voi" sau "Superimunitate? No shit!", scrie pe pancarte.

18:30 - "Ponta ti-e frica ca Guvernul pica!", continua sa strige protestatarii.

18:29 - "Toata lumea trebuie sa iasa in strada. Sa ne strigam drepturile si sa avem demnitate", a declarat un barbat la Digi 24.

18:28 - "Uniti salvam toata Romania!" sau "Jos Guvernul!" sunt lozinci scandate de oameni.

18:26 - "Rusine, rusine, rusine sa va fie", striga oamenii adunati pe Calea Victoriei.

18:24 - "Principalul motiv este demiterea cabinetului Ponta", a spus un jurnalist, care in aceasta seara s-a alaturat protestarilor.

18:21 - Mai multe masini au fost prinse in mijlocul protestatarilor si nu pot sa inainteze.

18:20 - Oamenii o iau in continuare pe stradute pentru a trece de cordonul format din jandarmi.

18:18 - Protestatarii insista sa ajunga la Guvern. Ei vor sa ii ceara demisia lui Ponta chiar in fata Palatului Victoriei.

18:16 - Digi 24 anunta ca mai multe femei cu copii in brate incearca sa rupa cordonul de jandarmi. "Nu am mai vazut asa ceva la un protest", a transmis un jurnalist aflat pe Calea Victoriei, unde jandarmii au facut un cordon.

18:15 - "Dupa parerea mea s-au invartit pe aici 1.000 de oameni. Daca mergem pana in Piata Victoriei, se va vedea ca suntem mai multi. Masa asta de oameni nu are de gand sa sparga niciun geam, nu are de gand sa dea jos niciun Guvern", a mai spus Pipidi, transmitandu-le oamenilor sa iasa in strada.

18:10 - "Lumea este de mai multa feluri, dar atmosfera este pasnica. Sunt grupuri care striga Jos Ponta, grupuri care striga jos Ponta si Antonescu. Toata lumea considera ca toate partidele sunt aceeasi mizerie", a declarat Alina Mungiu Pipidi, care este alaturi de protestatari.

18:06 - Pe bulevardul Regina Elisabeta nu se mai circula deloc.

18:04 - Mai multi protestatari au plecat pe stradutele de la Universitate si incearca sa mearga catre Guvern.

18:03 - "Nu vorbesc cu presa", a spus un barbat in momentul in care un reporter a incercat sa stea de vorba cu el.
18:00 - Realitatea Tv transmite ca s-au strans la protest in jur de 1.000 de persoane.

17:54 - Oamenii cer demisia premierului Victor Ponta, dar si a presedintelui Traian Basescu.

17:50 - Protestatarii au intrerupt circulatia rutiera pe Calea Victoriei. Jandarmii au intervenit si i-au obligat sa se intoarca pe trotuare.

17:45 - Potrivit Realitatea Tv, protestatarii nu lasa televiziunile sa ii filmeze.

Superimunitatea parlamentarilor scoate oamenii in strada - noi proteste la Universitate (Video)

200 de jandarmi se afla la fata locului si se asigura ca oamenii protesteaza in liniste.

Evenimentul este organizat de miscarea "Uniti salvam" si a fost anuntat de cateva zile. 4.000 de oameni sunt asteptati in Piata Universitatii in aceasta seara.

Sursa: www.ziare.com

2 comentarii: