vineri, 20 decembrie 2013

Reactorul de la Mioveni, un ghimpe pentru Cernavodă

Guvernul ar fi trebuit să se concentreze pe finalizarea construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Nuclearelectrica, în loc să canalizeze o parte din resurse spre proiectul de la Mioveni, susţin experţii.
Executivul mai face un pas pe drumul către asigurarea independenţei energetice atât de mult visate. Ultimul proiect în acest sens despre care s-a vorbit este ALFRED şi presupune construirea unui reactor nuclear de ultimă generaţie, destinat cercetării şi amplasat la Mioveni, potrivit www.evz.ro .
Zilele trecute a fost semnat acordul de constituire a consorţiului pentru implementarea proiectului ALFRED, din care fac parte Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară – Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti (RATEN-ICN), italienii de la Ansaldo Nucleare şi ENEA. Ulterior, acesta va identifica sursele de finanţare. ALFRED se va afla pe lista proiectelor prioritare finanţate din fonduri europene.

Pro şi contra
Experţii în energie au păreri diferite în ceea ce priveşte oportunitatea construirii reactorului de la Mioveni. Pe de o parte, Teodor Chirică, fost director al Nuclearelectrica, apreciază că proiectul reprezintă un pas înainte, deoarece "reactoarele din această generaţie pot fi o sursă de combustibil nelimitată".
Pe de altă parte, Otilia Nuţu, expert în energie, este de părere că, în prezent, eforturile guvernului ar fi trebuit să se concentreze mai ales pe realizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, deoarece acolo există deja infrastructura necesară. În 2012, energia nucleară a reprezentat o cincime din producţia internă de energie.

Sute de locuri de muncă
Investiţia totală estimată pentru realizarea proiectului ALFRED se ridică la circa un miliard de euro. Costurile ce urmează a fi suportate de ţara noastră sunt estimate la 5- 20% din valoarea investiţiei.
Durata proiectului este de circa 15 ani. În primii zece ani se va realiza faza de dezvoltare tehnologică, iar următorii cinci ani vor fi alocaţi pentru construire. Pe perioada de derulare a investiţiei se apreciază că vor fi necesari cel puţin 2.000 de specialişti pentru furnizorii de servicii de proiectare, inginerie, construcţii civile sau echipamente.

Sursa: www.stiri.com.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu