duminică, 29 decembrie 2013

Spitalele au strâns sute de mii de lei din coplată în 2013

Coplata impusă de Ministerul Sănătăţii în acest an a adus în conturile spitalelor sute de mii de lei, dar acest lucru nu le-a îmbogăţit.

Cei mai mulţi directori au direcţionat banii din coplată către achiziţia de materiale sanitare de strictă necesitate, precum spirt sau seringi. La începutul anului viitor, Ministerul Sănătăţii va face o evaluare pentru a vedea dacă taxa şi-a atins scopul - acela de a scădea numărul de intrenări. Dacă rezultatele nu sunt cele aşteptate, coplata ar putea fi eliminată.
În 2013, 12 mii dintre pacienţii trataţi la Spitalul Universitar din Bucureşti au fost nevoiţi să achite o taxă la externare. Aşa că aproape 130 de mii de lei, mai exact 128.600 de lei, au intrat în conturile unităţii medicale.

În Spitalul de Urgenţă Floreasca s-au strâns aproape 60 de mii de lei din coplată.
La Spitalul Sf. Maria din Bucureşti, din cei 20.000 de pacienţi internaţi, 4.000 au achitat la externare câte zece lei. Astfel, bugetul unităţii sanitare a crescut cu 40.000 de lei.
Aşa arată bilanţul în doar trei dintre spitalele din ţară, după nouă luni de la introducerea coplăţii.
Introducerea acestei taxe a fost amânată din cauza costurilor electorale pe care le aducea. Într-un final, ministrul Sănătății a pus o coplată simbolică între cinci și zece lei. Scopul declarat a fost acela de a scădea internările și mai puțin de a aduce bani spitalelor.
Din banii strânşi, unităţile medicale au cumpărat materiale sanitare şi echipamente medicale. În unele cazuri, directorii de spitale au pus banii de-o parte ca să aibă rezerve financiare. Însă, raportate la bugetul unui spital, sumele colectată din coplată sunt extrem de mici.
La Iaşi, de exemplu, puţini pacienţi trebuie să achite taxa.

„Procentual, cred că 15 la sută dintre pacienţi sunt cei care plătesc, ceilalţi fiind incluşi în categorii care sunt scutite de coplată”, spune Bogdan Cojocaru, manager la Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon.
„În anul 2013 s-au strâns aproximativ 50 de mii de lei din coplată, bani care au fost folosiţi pentru fondul de dezvoltare al spitalului. Din fondul de dezvoltare noi am achiziţionat echipamente pentru baza de tratament”, explică Carmen Cumpăt, manager la Spitalul de Recuperare Iaşi.
Luna viitoare, Ministerul Sănătăţii trage linie şi vrea să afle dacă această taxă şi-a atins scopul, acela de a scădea numărul internărilor, şi dacă va fi păstrată în 2014.
„Dacă o să fie în regulă atunci vom vedea dacă drumul a fost bun sau nu. Dacă nu, probabil vom renunţa şi vom încerca să găsim alte formule. Poate că introducerea pachetului va însemna mai mult control decât ne-a costat coplata. Când spun ne-a costat mă refer generic, electoral, politic”, Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Coplata a fost o măsură cerută de creditorii externi ai României încă din timpul guvernării Boc, astfel încât sistemul medical să fie mai bine contolat financiar şi să aibă mai mulţi bani.

Sursa: www.digi24.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu