miercuri, 1 ianuarie 2014

De ce trebuie să-şi facă britanicii griji. Şi nu numai britanicii!

Isteria provocată de presa britanică cu referire la deschiderea pieţei forţei de muncă pentru români este întreţinută constant de articole de prima pagină care atrag atenţia asupra pericolelor reprezentate de iminenta invazie a românilor.

Este aceasta o problemă reală? Da este! Dar nu din motivele invocate de autorii articolelor care se referă la presiunea pe ajutoarele sociale sau la infracţiunile pe care românii (a se citi cetăţeni români de diferite etnii) le vor săvârşi.
 
Marea problemă a cetăţenilor ţărilor care au ezitat până în 2014 să-şi deschidă piaţa forţei de muncă pentru români va fi una ce ţine de muncă şi concurenţa la locul de muncă. Românii, în general, sunt oameni muncitori, care pun osul la muncă, şi la cea intelectuală, şi la cea fizică. Şi, din păcate, de multe ori acceptă să muncească pe bani mai puţini decât ar merita. Aşa că venirea lor va genera o problemă destul de mare pentru cei obişnuiţi să muncească pe bani mulţi, dar cu un volum de muncă destul de relaxat. Aşa că sosirea românilor în număr mare va avea un impact major asupra sistemului concurenţial la locul de muncă. Pentru că românul care a plecat la muncă în străinătate, a plecat să muncească mai mult şi să câştige mai bine. Nu a plecat de bine, în marea majoritate a cazurilor, ci pentru că în ţara lui nu a putut să aibă un venit decent cu care să-şi întreţină familia. FAMILIE la care se va gândi în primul rând atunci când va munci mai mult şi mai bine decât orice alt coleg de muncă din altă ţară. FAMILIE pentru care va face ore suplimentare şi va da tot ce are mai bun în plan profesional. Doar pentru a o ajuta şi pentru a o vedea împlinită.
 
Aşa că dragi concetăţeni europeni DA, trebuie să vă faceţi griji. Dacă o să munciţi alături de un român va trebui să munciţi mai mult şi mai bine. Respectabili patroni din statele europene, fiţi bucuroşi: vin românii şi va creşte competitivitatea în interiorul firmelor şi performanţele acestora.  
Dragi poliţişti din toată Europa nu vă faceţi probleme. Infractorii noştrii au ajuns primii la voi şi nu prea mai sunt de aşteptat. Acum vor ajunge oamenii responsabili, în marea lor majoritate, care vor să-şi câştige un venit corect şi cinstit. Şi nu vor sta mult. Pentru că românii sunt legaţi de pământul natal aşa cum frunza e legată de copac. Poate să cadă de ori câte ori. Primăvara se va ridica iarăşi spre soare câutându-şi strămoşii şi plaiurile natale.
Venim iubiţi concetăţeni europeni, venim cu chef de muncă.
 

Un comentariu:

  1. Ar fi o mare realizare ca prin aceasta masura de ridicare a restrictiilor pe piata muncii in europa sa se reorienteze toti infractorii si toti cersetorii si sa isi caute un loc de munca. Ciudat mod de gandire mai au britanicii astia, sau mai bine zis cred ca sunt rau intentionati la adresa noastra si de fapt motivele sunt altele

    RăspundețiȘtergere