joi, 26 decembrie 2013

Bucurati-va de Sarbatori! Ce ne pregatesc autoritatile pentru anul 2014?

Bucurati-va de aceste Sarbatori! Din prima zi a noului an vor veni buluc vestile proaste: scumpiri peste scumpiri, noi taxe.

Va dorim sa aveti nervii tari si sa fiti "grosi la punga". Veti avea nevoie chiar de la 1 ianuarie. Chiar daca 2014 este an electoral, nu vor pica prea multe cadouri de la guvernanti. Au modificat modul de calculare a accizelor si se vor majora toate preturile produselor, s-a stabilit taxa de stalp si se vor plati asigurari de sanatate din chirii. Majorarile de preturi nu par mari, 1-3 procente, dar adunate ne vor da multe dureri de cap.

AMENZI. O data cu majorarea salariilor minime brute pe economie, automat, cresc si amenzile rutiere. Astfel, punctul de amenda se va majora de la 80 de lei, la 85 lei. De pilda, cea mai mica amenda de doua puncte, pentru folosirea telefonului mobil sau lipsa centurii de siguranta, va costa 170 de lei.

TAXE. Persoanele care obtin venituri din chirii vor plati, de la 1 ianuarie 2014, contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), ca urmare a modificarii Codului Fiscal. Plata CASS pentru cei care realizeaza venituri din chirii va fi limitata la maximum cinci salarii medii brute, adica la 11.115 lei (n.r. - salariul mediu brut in 2013 - 2.223 lei). Baza de calcul nu poate fi mai mica de 800 de lei, salariul minim brut in 2013.
Se va introduce impozitul pe constructii speciale, care va fi 1,5% din valoarea constructiei, asa-numita "taxa pe stalp". Impozitul se va aplica si pe centralele hidroelectrice, statii de transformare, termocentrale, centrala nucleara de la Cernavoda, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, cosuri de fum, turnuri de racire, parcari, infrastructura de drumuri precum, alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii, platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, constructii pentru transportul energiei electrice, canale de irigatii. La randul lor, toate aceste servicii se vor scumpi.

GAZE NATURALE. Se scumpesc din prima zi a anului, cu 1% pentru populatie si cu 2% pentru consumatorii industriali, a anuntat Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie. La 1 aprilie 2014, va fi o noua majorare cu doua procente, la 1 iulie inca 3% si cu alte trei procente de la 1 octombrie. Aceste majorari sunt ca urmare a calendarului de liberalizare a preturilor, convenit cu UE.

ENERGIE ELECTRICA. De la 1 ianuarie, pretul energiei electrice ar putea creste cu 1% pentru populatie si cu 2% pentru consumatorii industriali de la 1 ianuarie 2014, a declarat ministrul Constantin Nita.

ACCIZE. S-a modificat modul de calcul. Pana acum, erau in functie de cursul valutar, iar de la 1 ianuarie va fi 4,77%, valoare calculata in functie de rata media a inflatiei de la sfarsitul lunii septembrie. Toate produsele accizate vor fi mai scumpe, de la carburanti, la tigari, cafea, bauturi alcoolice, metale pretioase, produse de lux.

CARBURANTI. In afara de majorarea accizelor, se va mai aplica o crestere de 7 euro centi la litrul de benzina si de motorina, de la 1 aprilie, daca Guvernul va convinge Comisia Europeana si FMI.

CAMIOANE. Vehiculele mari trebuie dotate cu placute metalice din care sa rezulte masa maxima autorizata a vehiculului, forma, dimensiunile, modul de amplasare si autoritatea emitenta a acestora. Este o cerinta europeana, pentru care Romania a cerut amanarea aplicarii, dar autoritatile se pregatesc sa dea amenzi, a avertizat Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).

Sursa: www.click.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu