marți, 17 decembrie 2013

CSM le scrie parlamentarilor: Modificarile la Codul Penal - inadmisibile

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a trimis o scrisoare catre Parlament, in care explica efectele negative ale modificarilor aduse Codului Penal, iar presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a precizat ca va discuta cu CSM pe aceasta tema. CSM explica in document de ce nu pot fi acceptate noile reglementari, sustinand ca sunt incalcate principiile impartialitatii, integritatii, transparentei deciziei si suprematia interesului public in exercitarea functiilor publice, scrie Adevarul.

"Aceasta propunere nu poate fi acceptata deoarece nu tine seama de conceptia de ansamblu a legiuitorului roman cu privire la conflictul de interese. Sub acelasi aspect, prevederea conditiei caracterului necuvenit al folosului material obtinut nu este justificata, dat fiind obiectul juridic special al acestei infractiuni, respectiv relatiile sociale referitoare la buna desfasurare a activitatii de serviciu, activitate care nu se poate realiza in conditiile indeplinirii unor acte cu incalcarea principiilor impartialitatii, integritatii, transparentei deciziei si suprematiei interesului public in exercitatea demnitatilor si functiilor publice", se precizeaza in scrisoarea CSM.
In plus, magistratii acuza ca proiectele de modificare a Codului Penal au fost dezbatute si votate fara ca deputatii juristi sa se consulte cu CSM si fara sa fie trimise spre avizare.

De asemenea, CSM este de parere ca scoaterea presedintelui si a parlamentarilor din sfera functionarilor publici nu este justificata, pentru ca se va ajunge la "exonerarea de raspundere penala" a persoanelor vizate, ceea ce este inadmisibil.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a confirmat ca CSM a trimis aceasta scrisoare Parlamentului, sustinand ca este deschis pentru un dialog cu magistratii pe tema modificarilor Codului Penal.
"Am trimis scrisoarea Comisiei juridice pentru a formula un punct de vedere si pentru ca sa avem un dialog cu CSM. Voi deschide un dialog cu CSM. Tot ce spune CSM trebuie luat in vedere, trebuie analizat si discutat pe textele de lege", a declarat Zgonea.

Scrisoare a fost trimisa in contextul in care modifiacrile la Codul Penal adoptate, martea trecuta, in Parlament, ii scot pe parlamentari si pe presedinte din sfera functionarilor publici, astfel incat acestia nu mai pot fi cercetati pentru fapte de coruptie.

Sursa: www.ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu