vineri, 13 decembrie 2013

Ştirbu, propunerea PNL pentru Ministerul Culturii, liberalul care vrea să dea liber la "plagiatul accidental". Rareş Bogdan este favorit pentru TVR

Crin Antonescu îl va nominaliza vineri în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL pe deputatul Gigel Sorinel Ştirbu pentru a ocupa funcţia de ministru al Culturii, au declarat pentru gândul surse din PNL. Ştirbu are 42 de ani, este căsătorit şi are doi copii, fiind în prezent preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor. El a fost şi membru în Comisia specială pentru Roşia Montană, fiind la al doilea mandat de deputat.
Fost preot şi fost secretar de stat în Ministerul Culturii în timpul guvernării Tăriceanu, Ştirbu îi va lua locul lui Daniel Barbu, care şi-a prezentat demisia din funcţie după ce preşedintele PNL a spus că trebuie să facă acest lucru din cauza comparaţiei făcută de acesta între bugetul ministerului şi fondurile alocate bolnavilor de SIDA.

Daniel Barbu a înaintat, joi, premierului Victor Ponta demisia din funcţia de ministru al Culturii. Demisia lui vine după ce a făcut o serie de declaraţii jignitoare la adresa bolnavilor de HIV/SIDA, spunând că reprezintă "un flagel hidos al epocii noastre"
"La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înţeleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate", a fost declaraţia care l-a costat pe Daniel Barbu scaunul de ministru. 
În 1994  a absolvit seminarul teologic din Craiova, iar în 1998 Facultatea de Teologie din Craiova. În CV-ul postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, Ştirbu a mai trecut 2005 - Ecole Nationale D'administration, Paris, 2006 - Institutul Naţional de Administraţie, 2006 - Master în „Drept Social Român şi European”, 2008 - Universitatea Naţională de Apărare „ Carol I ” (C.N.A.)
În perioada 1995 – 2001, actualul deputat PNL a fost preot la Parohia Roşieni – Olt, iar din 2005 – 2007 a fost subprefect la Prefectura Olta. Între 2007 – 2008, liberalul a fost secretar de stat la Ministerul Culturii şi Cultelor. Din 2008, Ştirbu este parlamentari PNL, în prezent ocupând şi funcţia de preşedinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.
În materie de activitate publicistică, Gigel Ştirbu a publicat două cărţi: „Viaţa religioasă” din România şi „Liberalismul românesc între 1930-1940”.
Potrivit declaraţiei sale de avere, Gigel ştirbu deţine trei terenuri, două apartamente şi o casă de locuit în Slatina. Are un singur cont la bancă, în care are 27.000 de lei, plus datorii de 40.000 de euro la BCR.
Plagiatul accidental
Pe lângă activitatea din comisia specială, Ştirbu s-a făcut remarcat şi printr-o iniţiativă legislativă controversată, care modifică legea drepturilor de autor şi care ar permite „includerea accidentală a unei lucrări sau a unui alt obiect protejat în alt material”.
Potrivit expunerii de motive, legea drepturilor de autor trebuie armonizată cu directivele europene din domeniu şi să ofere soluţii pentru corectarea problemelor actuale, pentru a putea susţine utilizarea legală în cadrul societăţii informaţionale".
O altă discuţie care se va afla pe ordinea de zi a conducerii PNL este desemnarea unui înlocuitor pentru Claudiu Săftoiu, care a demisionat în această săptămână din funcţia de preşedinte director general al TVR.
Succesorul lui Săftoiu la TVR
Favorit pentru a prelua această funcţie este realizatorul TV, Rareş Bogdan, însă propunerea PNL trebuie să primească şi acceptul PSD, în special al premierului Ponta. În aceste zile, social-democraţii l-au propus pe Lucian Bolcaş pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională, dar Crin Antonescu şi-a nuanţat astăzi sprijinul pentru Bolcaş, din cauza unor acuze de antisemitism.

Surse din USL au declarat pentru gândul că este posibil ca liberalii să condiţioneze susţinerea pentru Bolcaş, de susţinerea lui Rareş Bogdan pentru şefia TVR.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu