vineri, 28 martie 2014

Băsescu, avocaţilor: Dacă mă uit la justiţia din 2000 şi cea din 2014, puteţi fi mândri de progres

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Congresul Avocaţilor din România, că, uitându-se la justiţia din 2000 şi cea din 2014, atât avocaţii cât şi judecătorii şi procurorii pot fi mândri de progresele înregistrate de justiţia română.
Şeful statului a afirmat că orice stat poate avea legi moderne, şi România este un astfel de stat, chiar dacă mai sunt şi confuzii în unele legi, dar, "atât timp cât nu există pilonul justiţiei, solid şi credibil, pentru a veghea la aplicarea legii şi a sancţiona neaplicarea legii, statul nu este unul solid".
Traian Băsescu a mai spus că actul de justiţie nu poate să se limiteze doar la judecător, procuror sau avocat, ci merge mai departe, în partea de execuţie, la notar, executor judectătoresc, consilierul juridic, iar toţi, la un loc, trebuie să se înscrie într-o limită a deontologiei. "Toţi trebuie să aplice legea, sau să aplice hotărârile judectoreşti, dând dovadă de bună credinţă şi cu o deontologie profesională nealterată. pentru că avem şi acte de justiţie afectate de necorectitudinea notarului, de incorectitudinea executorului judecătoresc sau de neprezentarea în procese a consilierului juridic al primăriei, într-un proces de proprietate", a afirmat Traian Băsescu. Şeful statului a ţinut să menţioneze că, indiscutabil, dacă se uită la justiţia din 2000 şi cea din 2014, toţi, avocaţi, judecători şi procurori, pot fi mândri de progresele pe care le-a înregistrat actul de justiţie în România.Băsescu a ţinut să arate că, în calitate de şef al statului, a avut reţineri şi poate puţină neîncredere legată de pregătirea sistemului pentru intrarea în vigoare a noilor Coduri penale.
"Iată că şi dumneavoastră, avocaţii şi judecătorii şi procurorii, aţi avut capacitatea să vă pregătiţi pentru acest moment", a spus preşedintele, amintind îngrijorările pe care le-a avut în ultima şedinţă a CSM.
"Am întrebat «Sunteţi pregătiţi?» (...) Opinia CSM a fost: «Domnule preşedinte, niciodată nu o să fim 100% pregătiţi, dar dacă nu le dăm drumul, tot acolo o să fim şi peste un an». Iată că au avut dreptate, şi intrarea în vigoare a noilor coduri a fost, spun eu, un succes, chiar dacă Poliţia nu are încă brăţările să urmărească prin satelit pe cei arestaţi la domiciliu", a spus şeful statului.Preşedintele a glumit pe această temă, spunând că a văzut faze "spectaculoase" de arest la domiciliu, în care oameni pur şi simplu muncesc pe lângă casă.
”Păi, orice femeie s-ar bucura să aibă bărbatul mai mult pe-acasă, făcând treabă în curte", a glumit şeful statului.
"Cred că lucrurile sunt într-o direcţie bună, din punctul de vedere al justiţiei", a mai spus preşedintele Traian Băsescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu