duminică, 15 decembrie 2013

Ce-o fi in capul lui Ponta?

Intrebarea este la fel de absurda pe cat e sirul evenimentelor provocate de partidul pe care il conduce in ultima saptamana.
E o interogatie fara sens, cat timp Ponta insusi s-ar putea sa nu stie ce vrea, incotro viseaza si ce spera sa obtina prin actiunile pe care le initiaza. Insa, oricat de greu ar fi de inteles sau de intuit ce urmareste sa obtina Victor Ponta prin jocul pe care l-a facut in ceea ce a ramas cunoscut drept "martea neagra", cateva posibile directii pot fi schitate.

Faptul cel mai semnificativ este ca PSD a ramas sa isi apere in continuare pozitia fata de schimbarile pe care le-a introdus la Codul Penal si in statutul parlamentarilor.

Juristul Eugen Nicolicea, expert in interpretarea legilor si Constitutiei, pluseaza si numeste intregul scandal o simpla neintelegere, o urmare a uriasei manipulari si numeroaselor minciuni care au fost repetate si rostogolite de criticii "superimunitatii" alesilor.

Nimic nu este adevarat, totul este inventat, modificarile si schimbarile introduse "pe sest" martea trecuta sunt cat se poate de "europene" si in deplina concordanta cu spiritul UE. Fluturand astfel de interpretari, Victor Ponta si PSD spera sa treaca si peste opozitia liberalilor si sa introduca in discutie saptamana viitoare, din nou, Legea amnistiei.

De ca si cum atat au asteptat social democratii: sa-i vada pe liberali cum se opun categoric initiativelor si modificarilor introduse si ele pe sub masa partenerilor de guvernare.

Jocul de contre dintre PNL si PSD se prelungeste mai departe pe mai multe planuri. Neintelegerile din Camera se regasesc si in Guvern, acolo unde propunerea liberalilor de la Cultura pare sa nu fie agreata de premier. Un refuz pe masura "nu"-ului lui Crin Antonescu la propunerea lui Ponta de a-l numi pe Bolcas la Curtea Constitutionala.

O infruntare asadar pe toate planurile, atat in Parlament cat si-n Guvern. E de inteles ca in mijlocul nebuniei care a dominat saptamana nimeni nu a mai avut timp si nervi sa se intrebe daca nu marea provocare este tocmai ruperea USL.

Este singurul scenariu care ar putea explica hotararea PSD de a merge mai departe pe drumul pe care au pasit marti, in ciuda criticilor si avertismentelor primite din afara tarii si uriasului scandal intern.

La fel cum este o buna ocazie pentru Crin Antonescu sa isi refaca imaginea de prezidentiabil, impingand conflictul pana la ultimele sale consecinte. Daca Ponta si-a dorit vreodata sa-i scoata pe liberali de la guvernare si sa verifice majoritatea pe care se poate baza in Parlament, atunci asta e ocazia perfecta.

Indiferent de planurile lui Victor Ponta si ale PSD in privinta guvernarii si aliantei cu liberalii, e tot mai vizibil ca neintelegerile din USL au devenit regula. Lor se adauga blocajul care nu mai priveste doar relatia dintre palate - Cotroceni versus Guvern -, ci s-a generalizat chiar in sanul puterii detinute de USL.

Din acest clinci Ponta nu va putea iesi decat daca va face un pas in spate si isi va recunoaste "ticalosia". Sau poate sa mearga inainte, indiferent de costul pagubelor, fie interne sau externe.

Daca inca nu a ajuns in punctul de unde doar scoaterea partenerilor de la guvernare i-ar mai putea salva imaginea, Ponta nici nu este departe de acel moment. E undeva pe margine, de unde si un singur pas inainte poate fi ultimul pe care il face alaturi de camaradul sau de lupta.

Sursa: www.ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu