vineri, 27 decembrie 2013

Deputatul Gheorghe Coman poate fi arestat. Plenul a avizat ridicarea imunității

La şedinţa de plen au fost prezenţi 254 de parlamentari, iar 224 au votat, mai mult decât numărul minim necesar pentru a se acorda avizul solicitat de ministrul Justiției. Dintre aceştia, 190 au fost de acord cu ridicarea imunității lui Gheorghe Coman.

Deputații au venit azi la ședința de plen pentru a vota dacă ridică imunitatea colegului lui Gheorghe Coman, acuzat de luare de mită, 190 de aleși au votat „pentru”, iar 34 au votat „împotrivă”, astfel că majoritatea necesară pentru încuviințarea arestării preventive a fost întrunită.

„Am demonstrat că Parlamentul României își face datoria și nu este scut pentru cei care încalcă legea”, a comentat Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, după exprimarea votului. Astfel, în acest moment, procurorii DNA pot solicita instanței supreme arestarea preventivă a deputatului, dar numai după citarea acestuia.
Din declarațiile exprimate în spațiul public, parlamentarii vor să nu intervină în actul de justiție și să dea avizul.
 
Conducerea Camerei Deputaților s-a declarat mulțumită de faptul că au venit la ședință aleșii în număr mare, chiar în ziua liberă, după ce săptămâna trecută s-a amânat ședința/
Gheorghe Coman nu a venit pentru a-și susține în plen punctul de vedere.
Deputaţii şi-au întrerupt minivacanţa de sărbători pentru a vota cererea de arestare preventivă în cazul deputatului Gheorghe Coman. La începutul săptămânii, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil solicitarea Ministerului Justiţiei, dar decizia finală o ia plenul, prin vot secret cu bile, cu majoritatea membrilor prezenţi.
 
Gheorghe Coman este deputat ales pe listele Partidului Poporului, dar la numai patru luni a migrat către Partidul Conservator. El este acuzat de luare de mită. Procurorii l-ar fi putut reţine pentru 24 de ore când i-au organizat flagrantul, dar acesta a reuşit să fugă.
În referatul care a ajuns pe masa parlamentarilor sunt enumerate motivele, bazate pe interceptările efectuate de oamenii legii, pentru a solicita ridicarea imunității.
Procurorii susţin că deputatul prins în flagrant îi asigura pe cei care îi finanţau evenimentele că îl poate influenţa pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Le spunea că vor primi funcţii, alocate potrivit algoritmului politic de la nivelul Partidului Conservator. Și numele președintelui fondator al PC, Dan Voiculescu, și al vicepreședintelui Maria Grapini apăreau în interceptări.
Dacă la şedinţa de vineri nu se ia o decizie, cazul va fi reluat probabil după 3 februarie, când se termină vacanţa aleşilor.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu