sâmbătă, 14 decembrie 2013

Elvis Saftoiu, de ce ai plecat, de ce-ai mai fi ramas?

Tristul episod Saftoiu la conducerea TVR se apropie de final. Dupa ceva mai mult de un an de la instalarea in functia de presedinte director general al televiziunii publice, Claudiu Elvis Saftoiu a demisionat pentru a nu fi demis prin respingerea previzibila a raportului de activitate al institutiei.

USL l-a pus, la propunerea liberalilor, USL vrea sa scape de el. Nicio paguba, desigur! Greu de gasit in istoria televizunii publice un mandat mai lamentabil, mai plin de abuzuri si aberatii.

Oricum e de remarcat ca dl. Saftoiu a rezistat la TVR mai mult decat in fruntea SIE de unde a fost demis la numai 5 luni de la instalare, dupa ce a provocat un imens scandal mediatic in care a tarat serviciile secrete din Romania. Fapta de mare maiestrie, trebuie sa recunoasteti!

Ca si la SIE, nici la TVR Claudiu Saftoiu nu a ajuns practic sa conduca, in adevaratul sens al cuvantului, institutia. La SIE l-au jucat generalii pe degete pana l-au scos din joc, la TVR conducera de facto era in mana unui grup destul de putin cunoscut: directorii de canale si producatorul general. Ei luau deciziile, Claudiu Saftoiu semna si raspundea pentru ele. Nu a inteles mecanismul, nu l-a luat sub control, a devenit un fel de prizonier al mafiei interne, la un moment dat s-a speriat, a incercat sa se eschiveze si, nemaifiind de niciun folos, este aruncat la gunoi.

Operatiunea bani pentru partid, care se pare ca urma sa fie transmiterea meciului Grecia - Romania, a picat. Urmeaza una la fel de importanta cu Eurovision, care nu trebuie ratata, dupa cum avertiza recent, intr-un interviu acordat Ziare.com, Ada Mesesan, membru in CA al TVR.

Sa ne intelegem, nimeni nu se astepta de la Claudiu Saftoiu la mai stiu eu ce minuni de vitejie in privinta TVR. Redresarea financiara este extrem de dificila. Dar dupa restructurarea de anul trecut, adica dupa plecarea a 900 de oameni, ar fi fost de asteptat ca macar pierderile sa se opreasca. Dimpotriva. La recenta rectificare bugetara, a fost nevoie sa se taie 1 milion de euro de peste tot, mai ales de la productie, pentru a acoperi o gaura la fondul de salarii. Gaura facuta prin tot felul de prime despre care nimenu nu stie pe ce criterii au fost date si cui au fost date.

Taindu-se banii de la productie, TVR va intra in ianuarie pe reluari. Asadar, dupa ce a tinut TVR pe reluari toata perioada epurarii de anul trecut, Claudiu Saftoiu urma sa o intoarca acolo. Si ca sa fie tacamul complet, a aparut si bascalia aceea sinistra cu oaia Pufulica, care arunca TVR in cel mai teribil ridicol cu putinta. Ridicol pe bani publici, insa, urmat de un scandal international dupa difuzarea colindului antisemit la TVR3, care a starnit inclusiv reactia severa a ambasadei americane.

Deficitul de imagine provocat USL este major, deci trebuia adus acolo cineva nu mai profesionist si mai cinstit, ci pur si simplu mai inteligent, care sa tina situatia sub control. E o sinecura minunata, insa trebuie sa faci servicii complete ca sa o ocupi.

Dar sunt departe de a ma bucura de mazilirea lui Claudiu Saftoiu. El a fost prea mic si prea putin istet pentru un joc mare. Dar, dincolo de asta, nu ma astept la nicio imbunatatire a situatiei TVR. Pentru ca televizunea publica sa isi indeplineasca misiunea pentru care a fost creata si care ii este destinata prin lege, ea ar trebui sa fie depolitizata printr-o lege cu totul noua. Alt sistem de desemnare a conducerii, nu algoritmul politic, separarea functiei de presedinte al CA de aceea de director general, instalarea in pozitia executiva de top a unui autentic manager, directori de canale profesionisti. Si de aici incolo toate consecintele firesti ale unui management corect.

PDL a esuat lamentabil in aceasta privinta, cu siguranta nu va reusi nici USL in primul rand pentru ca nu doreste asa ceva. Televiziunea publica a fost privita mereu de catre toti actorii politici drept un fel de feuda a puterii si nici prin cap nu le-a trecut sa ii asigure un statut cu adevarat independent.

Ce se va intampla? In locul lui C. Saftoiu va veni un alt politruc, probabil ceva mai istet, pus tot de PNL, care si-a pastrat cu dintii aceasta pozitie pe care PSD ar fi vrut sa si-o adjudece. In schimb, este de asteptat ca viitorul CA sa fie impartit in majoritate intre aripa Voiculescu si aripa Ghita ale caror interese in zona TVR sunt mari si vechi. La asta se reduce totul, de fapt.

Sursa: www.ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu