sâmbătă, 14 decembrie 2013

Particula lui Dumnezeu aduce sfarsitul lumii? O ipoteza infricosatoare

Oamenii de stiinta lanseaza o ipoteza infricosatoare. Ei spun ca omenirea si-ar putea gasi sfarsitul din cauza bozonului Higgs, care ar putea face ca universul sa nu mai existe. De fapt, ei sustin ca acest proces ar fi putut incepe deja.

Ipoteza a fost lansata de oamenii de stiinta de la o universitate din Danemarca (University of Southern Denmark), scrie news.com.au.

"Acum am facut calcule mai precise si observam doua lucruri: da, universul se va sfarsi, probabil, iar acest sfarsit este chiar mai probabil decat o aratau vechile calcule", spune Jens Krog, doctorand la aceasta institutie de invatamant superior.

Cercetatorii sustin ca au dovedit teoria conform careia o schimbare in fortele universului va face fiecare particula sa devina extrem de grea. Ei numesc acest proces "tranzitie de faza", modificarea putand reduce totul la un obiect foarte mic, extrem de incins si greu.

Procesul poate fi declansat de "particula lui Dumnezeu", aceasta putand avea o stare extrem de densa care se poate activa in univers, in mod brusc, la un moment dat. O asemenea "bula" s-ar putea raspandi cu viteza luminii, ajungand in intreg universul. Particulele elementare din ea vor ajunge sa aiba o masa mult mai mare decat in exteriorul "bulei". Consecinta ar fi unirea lor pentru a forma centre supermasive.

Mai mult oamenii de stiinta spun ca totul ar fi putut incepe deja, undeva in univers. Este posibil, insa, ca procesul sa fie declansat si peste cateva miliarde de ani. Nu in ultimul rand, expertii adauga faptul ca e chiar posibil ca nimic sa nu se intample si sa nu mai aiba loc un asemenea proces catastrofal pentru intregul univers.

Sursa: www.ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu