miercuri, 25 decembrie 2013

Reversul medaliei: Multi straini vin sa munceasca in Romania si Bulgaria

Impinsi de criza, atrasi de preturile mici ale terenurilor sau de parteneri, sute de europeni s-au stabilit in Romania si Bulgaria pentru a profita de avantajele celor doua state emergente de pe batranul continent, scrie presa franceza.
Potrivit datelor Eurostat, sunt peste 145.000 de straini care muncesc in Romania si Bulgaria, dintre care 52.000 sunt din statele membre UE.

Dupa ce a lucrat la Bruxelles si in Brazilia, spaniolul Rafaela Ricardo Alcaine s-a stabilit in Romania, unde a infiintat o companie de consultanta in Bucuresti, arata publicatia Vosges Matin.

In timp ce Spania abia a iesit din doi ani de recesiune, Romania a crescut cu 2,7% in primele noua luni din 2013, iar analistiii se asteapta ca produsul intern brut sa avanseze cu 2,2% in 2014, comparativ cu o crestere de doar 1% in zona euro.

Rafaela sustine ca tara noastra ii garanteaza transportul facil catre Spania. Mai mult, printre avantaje se numara si experienta industriala, mana de lucru calificata si limba de origine latina.

Romania, a cincea tara UE in ceea ce priveste terenul agricol, a atras multi fermieri francezi, olandezi sau italieni.

Pretul unui hectar este cuprins intre 2.000 si 4.000 de euro, de 10 ori mai mic ca in Danemarca sau Olanda.

Britanicul Matthew Willis a ales Sofia pentru a-si indeplini visul de a lucra intr-o librarie.

"Aacasa nu am putut sa fac acest lucru, deoarece Amazon a ucis librariile traditionale", a marturisit englezul stabilit in Bulgaria.

"Din partea mea, romanii si bulgarii sunt bineveniti sa munceasca in Londra", a conchis tanarul.

Sursa: www.ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu