miercuri, 25 decembrie 2013

Masa de Crăciun, calorii cât pentru două-trei zile. Ce sfaturi dau nutriționiștii

Caltaboş, şuncă afumată, sarmale ori salată boeuf sunt doat câteva dintre produsele care nu lipsesc de pe masa de Crăciun. Sunt gustoase, însă combinate, de exemplu, cu ţuică fiartă sunt un adevărat „bombardament gastronomic”. Digi24 a făcut un calcul al caloriilor și cantității de colesterol pe care le conține o masă cu toate bunătățile tradiționale. Rezultatul: calorii cât pentru două-trei zile și colesterol de aproape trei ori mai mare decât aportul maxim zilnic indicat.

Doar aperitivele înseamnă 1.000 de calorii – și aceasta fără să punem la socoteală șoriciul, și el o bombă calorică.
Cei mai bogați în calorii și colesterol sunt cârnații, astfel că aceștia trebuie consumați cu moderație. Pe locul al doilea se află slănina și jumările, iar pe al treilea loc – sarmalele.
Nutriționistul Cristian Mărgărit spune că ar fi bine să nu consumăm toate aceste alimente la o singură masă.
Pentru o femeie tânără, semi-sedentară, numărul de calorii din aceste produse ar ajunge organismului pentru două zile, iar pentru o persoană în vârstă, caloriile ar fi suficiente pentru trei zile.
„Sunt alimente tradiționale, dar vin dintr-o altă epocă, de cânde oamenii munceau fizic, tăiau lemne, etc”, spune Cristian Mărgărit.

Nutriționistul recomandă ca salata boeuf și cozonacii să fie separați de carne și grăsime. Acestea din urmă „merg bine împreună și pot fi mâncate goale. Pâinea e în plus”, spune el.
Cristian Mărgărit spune că cel mai bine este să separăm alimentele în funcție de momentul zilei: „Dacă dimineața merg cele bazate pe proteine, în cursul zilei merge salata, iar seara e bine să mâncăm cat mai puțin”.
Specialistul avertizează că nu trebuie să combinăm alcoolul cu grăsimi, deoarece acestea ajung în același în același timp în sânge li la ficat.
În plus, mișcarea trebuie făcută înainte de mesele copioase. După masă nu sunt indicate activități fizice intense.
De asemenea, foartă importantă este hidratarea. Dar nu este indicat să bem suc, ci apă, deoarece sucurile au prea mult zahăr și prea multă aciditate.
Preparate de Crăciun - calorii și colesterol
Tobă (100g): 200 de calorii, 40 mg colesterol
Slănină (50g): 400 de calorii, 100 mg de colesterol
Jumări (50g): 400 de calorii, 100 mg colesterol
Preţ: 9 lei
Salată boeuf (150g): 300 de calorii, 28,6 mg colesterol
Preţ: 10 lei
Sarmale (250g): 375 de calorii, 24,4 mg colesterol
Preţ: 10 lei
Cârnaţi (300g): 580 de calorii, 280 mg colesterol
Preţ: 8 lei
Vin roşu (300 ml): 240 de calorii
Preţ: 16 lei
Băutură carbogazoasă (400ml): 84 de calorii
Preţ: 3 lei
Cozonac (100g): 320 de calorii, 220 mg de colesterol
Preţ: 4 lei
Total
Calorii - 2.659 de calorii
Clesterol - 793 mg de colesterol (aport maxim zilnic - 300 mg de colesterol)
Preţ - 60 de lei  

Sursa: www.digi24.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu