joi, 19 decembrie 2013

Scandalul gramajului painii. Cum motiveaza seful ANPC decizia si cum va preveni furtul la cantar

Romania este singura tara din Uniunea Europeana in care exista un gramaj minim obligatoriu pentru painea comercializata, a motivat presedintele ANPC, Bogdan Cristian Nica, decizia de a anula masura introdusa in acest sens in 2011.Printr-un ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) publicat in Monitorul Oficial in decembrie se elimina pragul minim de 300 de grame pentru painea vanduta in magazinele din Romania, precum si obligatia ca majorarea acestei cantitati sa se poata face doar din 100 in 100 de grame.

Ambele criterii au fost prevazute intr-un ordin emis de fostul presedinte al ANPC, Constantin Cerbulescu, in 2011.

"Romania este singura tara din UE care avea un ordin prin care impunea o cifra arbitrara. Gramajul trebuie afisat la raft", a spus Nica joi, la Realitatea TV, precizand ca in urmatoarea zi se va intalni cu reprezentantii patronatelor din industria de panificatie, urmand ca impreuna sa gaseasca solutii pentru a impiedica atat evaziunea, cat furtul la cantar.

"Vom lua o masura corecta si pentru producatorii romanii ca si pentru cei straini".

Clientii vor fi pacaliti la gramaj, avertizeaza marii producatori

Decizia ANPC este criticata de producatorii de pe piata de panificatie, care avertizeaza ca in special consumatorii vor avea de suferit.

"Efectele acestei decizii afecteaza in primul rand consumatorii. Acestia vor fi practic pacaliti de 'jocul gramajelor'. Ne intrebam cum ar putea un consumator sa faca diferenta dintre o paine de 280 de grame si una de 300 de grame", au spus reprezentantii Vel Pitar pentru Ziare.com.

Potrivit acestora, introducerea standardelor amintite in 2011 a oferit consumatorilor posibilitatea de a face diferenta intre gramaje, calitate si pretul painii.

Intr-o declaratie acordata Ziare.com, Cerbulescu a precizat ca masura a fost introdusa la acea vreme "pentru a face mai multa ordine pe piata produselor de panificatie".
"Consumatorii erau inselati atat din punct de vedere al informatiei privind gramajul painii, cat si al pretului, pentru ca foarte multi comercianti afisau preturi mici, oamenii nestiind ca painea respectiva are un gramaj mai mic.

Daca faceai socoteala, constatai ca de fapt este mult mai scumpa fata de painea de 300 de grame pe care o aveau cei mai multi producatori de panificatie", a sustinut acesta.

Totusi, presedintelui patronatului din industrie (ROMPAN), Aurel Popescu, a subliniat, la Realitatea TV, ca unul din punctele slabe ale ordinului din 2011 este faptul ca acesta se referea doar la painea produsa in Romania.

Pe de alta parte, Popescu reproseaza actualei conduceri ANPC faptul ca nu s-a consultat cu asociatiile de profil inainte de a emite ordinul discutat.

Presedintele ANPC, dispus sa discute despre reintroducerea gramajului minim

Nica a fost intrebat ce masuri va lua ANPC pentru a preveni abuzurile pe care le-ar putea atrage decizia sa.

"Cum stiam noi acum ca painea de 300 de grame avea 300 de grame? Prin controale (...). La fel vom face si de acum inainte. (...) Noul ordin impune afisarea la raft a gramajului", a spus acesta.

Cu toate acestea, nu este exclusa posibilitatea de a fi introdus din nou un gramaj minim, care sa fie afisat la raft, atat timp cat acesta va fi asumat de toata lumea.

"Daca fenomenul evaziunii fiscale in domeniu continua, evident ca o perioada de timp mai lunga sa mai scurta vom mentine un gramaj minim la paine, nu-i nici o problema", a mentionat seful ANPC.
Sursa: www.ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu