marți, 24 decembrie 2013

De ce tratamente gratuite beneficiază pacienții fără asigurare

În România sunt în jur de două milioane de persoane care nu au niciun fel de asigurare de sănătate, iar de la anul, o dată cu apariţia pachetului de servicii medicale, modul în care sunt îngrijiţi va fi strict reglementat. La medicul de familie, în policlinică sau în spital, cei neasiguraţi vor beneficia numai de servicii medicale de urgenţă. Pentru a-şi recăpăta statutul de asigurat, un român trebuie să achite contribuţia la sănătate din ultimii cinci ani.

Din 2014, serviciile medicale acordate românilor vor avea două componente. Cele acordate pacienților care își plătesc asigurările de sănătate și cele destinate bolnavilor neasigurați. Doar că tratamentele pentru aceștia din urmă vor fi mai puține.

„Pachetul minimal de servicii minimale cuprinde: serviciul medical de urgență, de prevenție acordate la medicul de familie, consultații de planificare familială, dar se va acorda o atenție deosebită gravidei și lehuzei”, a spus Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății.
Un pacient care nu și-a plătit contribuțiile la sănătate se va putea înscrie pe lista unui medic de familie, dar statul va plăti doar serviciile de urgență, consultațiile pentru gravide, pe cele pentru planificare familială. Un bolnav neasigurat nu va avea acces în policlinică dacă are o boală cronică. La fel și la spital, urgențele și bolile transmisibile vor putea fi tratate la camerele de gardă. Femeile care urmează să nască vor fi consultate.
De îndată ce medicul a tratat urgența, el va fi obligat să-l externeze pe pacient. Tratamentul pacietului poate continua dacă el își asumă pe mai departe costurile spitalizării.
În plus, nu pot fi prescrise medicamente compensate și gratuite. România are două milioane de persoane care nu au niciun fel de asigurare, iar costurile tratării lor în spital sunt acoperite de cei care își plătesc contribuțiile.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că medicina costă mult, că peste tot în lume plătește orice persoană care este în viață”, spune prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Urgențe Oftalmologice.
Pentru ca o persoană care nu are asigurare să poate beneficia de toate serviciile, trebuie să achite din urmă contribuția la sănătate. Dacă în ultimii cinci ani, pacientul nu a avut niciun venit, contribuția se calculează la nivelul salariului minim pe economie.

Sursa: www.digi24.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu