marți, 31 decembrie 2013

UTILITAR. Concediul de maternitate, un drept legal

Dacă aveţi un loc de muncă şi rămâneţi însărcinată, aveţi dreptul la concediu de maternitate. E bine însă să vă informaţi încă de la începutul sarcinii cu privire la aspectele legale pe care le implică starea dumneavoastră. De exemplu, trebuie să ştiţi că angajatorul nu vă poate concedia pe durata concediului de maternitate.

Concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical şi se acordă de regulă de medicul specialist care supraveghează sarcina sau de medicul de familie. Pentru a beneficia de acest concediu, femeia trebuie să fie asigurată şi să fi lucrat minimum o lună în ultimul an.
Concediul de maternitate are în total 126 de zile. Intervalul se împarte egal în concediu prenatal şi concediu postnatal. Asta înseamnă câte 63 de zile. Legea spune că durata concediului postnatal nu poate fi mai mică de 42 zile.
 
Dacă medicul constata ca este o sarcina dificilă, este posibil ca, indiferent de opțiunea mamei, concediul prenatal să fie mai mare de 63 de zile.
Pentru a obţine indemnizaţia de maternitate femeia trebuie să completeze o cerere-tip pe care angajatorul o va depune la casele teritoriale de pensii.
Indemnizația este de 85% din salariul brut şi este asigurată integral din bugetul asigurarilor sociale de stat. 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu